Nagykörű - Magyarország cseresznyéskertje

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

Nagykörű közvetlen szomszédságában találjuk a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetet, ami egész évben tartogat látnivalókat a természet szerelmeseinek. A Tájvédelmi körzet magában foglalja az Tisza folyó 134 km-es szakaszát (Kiskörétől-Tiszaugig), a folyót övező ligeterdőket, holt folyóágakat, mocsarakat, nádasokat, szikeseket, réteket és emberi művelés alatt álló területeket is, pl ártéri gyümölcsösöket. A fentiekből adódóan, a változatos élőhelyek következtében kifejezetten gazdag növény- és állatvilággal találkozhatunk. A Tájvédelmi körzetben több mint 50 halfaj fordul elő. A megfigyelt madarak száma a 200 fajt is meghaladja, köztük olyan fokozottan védett fészkelő fajokkal, mint a rétisas, barna kánya és a rejtett életmódú fekete gólya. A növények közül a nyári tőzike, a réti iszalag és a Tisza parti margitvirág érdemel említést.


TISZAVIRÁG
spacer

A tiszavirág a Tisza egyedi, különleges jelképe. Csak tiszta, oxigénben dús vizekben fejlődik.
A kérészek között Európa legnagyobb és legszebb faja a tiszavirág, hossza a 12 cm-t is elérheti. Korábban számos európai folyóban előfordult, mára csak a Tisza és mellékfolyói alföldi szakaszán élnek.

spacer

A tiszavirág lárvájának telepei jobbára a meredek falú és agyagos mederszakaszokon találhatók, ahol általában három nemzedék él együtt. A rajzáskor párosodnak, ezt követően pedig a peték a mederfenekére kerülnek. A kibúvó lárva a meder falába fúrja be magát, itt három évig fejlődik 10-15 cm hosszú járatában. A harmadik év júniusában a lárva előbújik és a parton vagy a víz felett a szárnyas alakját ölti fel (imágó). Egy-egy élőhelyen ugyanazon a napon és ugyanabban az órában, mint valami láthatatlan intésre, millió számra jelennek meg a kérészek a víz felszínén, majd felkapaszkodnak az ágakra, a partoldalra, hogy megszabaduljanak kitinpáncéljuktól. A milliónyi rovar nászrepülése rövid ideig tart, víz felett cikázva keresik párjukat, majd a szaporodás után a hím, majd a peterakás után a nőstény is elpusztul, beborítva a folyót. A víz naptól aranyló felülete olyan, mintha apró fehér virággal lenne behintve.

A tiszavirág több millió éve elbűvöli az embereket csodálatos játékával, alakja és színe szépségével. A folyó felszíne felett több millió virág repül, szerelmi hévtől elragadtatva. A felejthetetlen élményt selymes szárnyuk suhogása és a lenyugvó napnak a víztükrön való aranyló visszatükröződése teszi teljessé. A naplemente magával ragadja erejüket, amelyet három éven át gyűjtöttek. Néhány óra leforgása alatt tanúi lehetünk a természet ámulatos csodájának, ami e törékeny teremtményekben nyilvánul meg, a földkerekségnek egyedül ezen a részén.

Ez az egyedülálló, pazar esemény olyan ritka, hogy a június közepén rengeteg turista látogat el hozzánk, hogy megcsodálja felejthetetlen tiszai csodát.