Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület

A Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Helyi Termék Klub és Turisztikai Egyesület 2020. február 12-én alakult.
Célja: Nagykörű község gazdag, sokszínű, sok esetben kivételes adottságainak, hagyományainak és szokásainak gondozása és megőrzése oly módon, hogy az egyesület tevékenységével a helyi identitás őrzése és erősítése mellett ezeket az értékeket turisztikailag is érthetővé és elérhetővé teszi. Az egyesület célja továbbá a falu jövedelemszerző képességének javítása és a falu megélhetésének, megtartó erejének biztosítása.

Az Egyesület céljának megfelelően az alábbi tevékenységeket és közhasznú tevékenységeket fejti ki:

a.) Nagykörű község turisztikai potenciáljának kiteljesítése, a “Virágzástól – Befőzésig” című programsorozat elemeinek megszervezése és lebonyolítása és szakmai színvonalának megőrzése, fejlesztése és további programelemekkel való kibővítése által.
b.) a helyi termékek és előállítóinak, a termelői közösségnek a szakmai képviselete, felügyelete
c.) a “Nagykörűi Helyi Termék Védjegy” létrehozása, hivatalossá tétele, a védjegyes termékek minőségének biztosítása, a követelményrendszer felállítása. A helyi márkanév és brand kiépítése és bevezetése, a helyi termék skála bővítésének segítése, a védjegyes termékek minőségének biztosítása
d.) a helyi termelői közösség továbbképzése tanfolyamok, továbbképzések, előadások szervezésével (témák: termesztési technológia, növényvédelem, jog, kereskedelem, csomagolás-technika, stb.)
e.) génmegőrző tevékenység, mintakert létrehozása
f.) növényvédelmi kapacitás megszervezése
g.) eszköz-beszerzés és forrásbővítés elősegítése, elsősorban pályázatokkal
h.) Minden olyan tevékenység támogatása, szervezése és bonyolítása, amely segíti, hogy Nagykörű község lakói egyre inkább, mint árutermelő közösség működjön és létezzen; amely segíti a falu jövedelemszerző képességének javítását és a falu megélhetésének, megtartó erejének biztosítását.

Az Egyesület fenti célkitűzései megvalósítása érdekében Együttműködési Megállapodást kötött a Nagykörű Községi Önkormányzattal.
Ennek alapján az Egyesület üzemelteti a településen működő szezonális Tourinform Nagykörű irodát is.
Az un. Virágzástól Befőzésig Rendezvénysorozat keretében az Egyesület évente négy nagyobb rendezvényt és havonta Körűi Helyi Termék Piacot szervez, továbbá képviseli a települést a megyei és országos turisztikai kiállításokon. A helyi gasztrokulturális rendezvények ismertségét mutatja, hogy a Gasztroangyal című TV-műsor három epizódja is Nagykörűben készült.

Az Egyesület
– székhelye: 5064 Nagykörű, Bajcsy-Zsilinszky út 12.
– nyilvántartási száma: 16-02-2776
– adószáma: 19152394-1-16.

Nagykörűi Virágzástól Befőzésig – Helyi Termék Klub és Turisztikai Egyesület bejegyző végzés

video
play-sharp-fill

A Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Rendezvénysorozat bemutatása

A falu a hagyomány és az újszerűség kellemes elegye. A díszes padok, a köztéri díszkutak és szobrok, a Templomkert a cseresznye fajtagyűjteménnyel, az érintetlen parasztházakból álló utcák sora, a „Virágzástól befőzésig” rendezvénysorozat egyes ünnepei, amellett, hogy az itt élők mindennapjait teszik szebbé, mind várják az idelátogató vendégeket. A falu felejthetetlen légköre, népi építészetének egyedülállósága, a szabastrand a Tisza homokos partján, az ártér egyedi madár- és élővilága évek óta vonzza a látogatókat.

A rendezvénysorozat a nagykörűi élet meghatározó fordulataira épít (lásd Cseresznyevirágzás, Nepomuki Szent János, Illés-napi körmenet, Nagy Befőzés) és mint ilyen, a helyi, évszázadok óta megélt valóságból táplálkozik. Ettől egyedi és eredeti, csak Nagykörűben érthető és átélhető programelemeket tartalmaz. Az unikális turisztikai attrakciók megvalósítása során teljesíti a turizmus alapvető feladatát, a kizárólag az adott tájra, településre jellemző attrakciók, vonzerők bemutatásával.

A híres nagykörűi cseresznye mellett a szintén unikális ártéri gazdálkodás gyümölcsei, zöldségei kiegészítik a helyi termék kínálatot.
A rendezvénysorozat erénye továbbá, hogy Nagykörű összes táji, természeti és humán adottságait a turisták számára is elérhető formában fogja össze.

Az egyes programelemek:

Április: Cseresznyevirág Ünnep és Fagyűző szertartás

A cseresznyevirágzás a legszebb, és Nagykörűben az egyik legfontosabb esemény.
Az első olyan pillanat, ahol a természet arról „dönt”, mennyi cseresznye lesz az idén. El kell kerülnünk a fagyot és hosszú szép virágzásban reménykedünk ilyenkor.

 

 

Az emberiség a kezdetektől próbálja „meggyőzni” a felettes erőket a neki megfelelő időjárásról. Nagykörűben e szép hagyomány a cseresznyéhez, a gyümölcsök hercegnőjéhez kötődik, amely gyümölcs egyébként is termékenységszimbólum.

 

Fagyűző szertartást tartunk fénnyel, tűzzel, énekkel, imával, tánccal és cseresznyefa- öleléssel. Régi szép hagyomány, hogy gyermeket akaró párok virágzó cseresznyefát átölelve, úrangyala imádságot mondva és az estét elhálva várták a gyermekáldást.

Június: a „Nagy cseresznyevásár”

A cseresznye, Nagykörű „piros aranya”, a gyümölcsök királynéja.

Értékét emeli színe, alakja, zamata, nagysága.

Piros az élet színe.
Nagykörűben a cseresznye a vendégszeretet jelképe. Zamata: egyedülálló, ezért vált országos hírűvé. Mérete: akár 40 mm is lehet. Nagykörű az ország cseresznyéskertje elnevezést is kapta, itt már 150 éve valamennyi családnak köze van a cseresznyéhez, cseresznyeszedéshez.

A rendezvény egyik célja, hogy a termelők eladják a frissen szedett gyümölcsöt, hiszen a cseresznye frissen a legjobb.

A vevők helybe jönnek azzal a céllal, hogy közvetlenül a termelőktől vásároljanak, és áralku után vásárolnak. A vásár másik célja, hogy bemutassák a cseresznye ezer arcát.
A cseresznye megjelenik feldolgozott formában: befőtt, lekvár, pálinka, fagylalt, cseresznyés sütemények, és ételek formájában, amit megkóstolhatnak és vásárolhatnak a látogatók. A kirakodóvásár lehetőséget ad a többi helyi termék eladására is.
A rendezvény turisztikai programmá is átalakult, ezért kulturális programok is kísérik a napot.
Az egész napos forgatagban, vidám játékokban is részt vehetnek az idelátogatók pl.: ládacipelés. Ekkor kerül sor a legszebb kert, legnagyobb szemű cseresznye, legjobb cseresznyésgazda elismerő oklevelek átadása is.

 

Július: Körei Búcsús és Kulturális Hétvége - Illés-napi fáklyás körmenet és kompkötél mászó verseny

Illés próféta a mennydörgők közé tartozik, sok hagyomány szerint a vihar és a villámlás istene.
A nagykörűi Illés-kő eredetét a török korhoz kötjük, Váradi István plébános 1705-ös bejegyzésében ezt mondja: 1530. július 19-én az emlékműhöz körmenetben vonult ki a nép, és mivel templomuk nem volt, hálaadáson itt vettek részt, azért, hogy a törökök, akik Körüt ki akarták fosztani, a mocsárba vesztek, nem tudták a községet hatalmukba keríteni. Megint mások szerint meteorkő csapott le oda, felégette az egész falut, nagy körben pusztává lett minden, ezért lett fogadalmi napja a később újra alakult falunak. A biblikus és más őshagyományokban ugyanolyan gyakoriak a tűzözönök, mint a vízözönök.
Törökök vagy meteor dúlása? Vagy ezek így együtt? A lényeg abban áll, hogy egy maroknyi közösség, mi, nagykörűiek ápoljuk ennek a kulturálisan is ritka kincsnek, őseink szenvedés-történetének az emlékét, és Illés iccakán ma is fáklyás menettel idejárunk virrasztani, imádkozni, dalikózni és megannyi küzdelmes évszázad után örülni annak, hogy itt lehetünk.

A búcsú egy katolikus bűnbánati vallásgyakorlat, amely a bűnbánat szentségében már föloldozást nyert bűnért járó, ideig tartó büntetés elengedése.
A nagykörűi Mária Magdolna Katolikus templom kertjében tartott búcsú hagyományosan a kálvária dombon a stációkat körbejárva körmenettel zárul.

A templomkertnek a cseresznye-fajta gyűjtemény oldalán a tartjuk a hagyományos Körei Piacot, amelyen a helyi gazdák állítják ki saját termékeiket. A vallási ünnephez kulturális események is kapcsolódnak templomi koncertek vagy színházi előadás formájában. A gyerekek által kedvelt sergős – céllövöldés búcsúi forgatag a régi piactéren vagy a strandlejárón kap helyet.

Szeptember: Nagykörűi Cseresznyepálinka Nap és Bogrács Party

A Nagykörűben található 150 hektáros cseresznyés, amelyet már az 1850-es évek óta tartanak számon.

2017-ben a nagykörűi cseresznyepálinka földrajzi eredetvédelmi oltalom alá került, ennek apropóján ebben az évben került megrendezésre elsőként a Bulyáki Cseresznyepálinka Fesztivál és Bogrács Party. 2018-ban ismét óriási sikert aratott a helyi pálinka, hiszen ebben az évben helyezték nemzeti oltalom alá.
A program a Tisza-parton kerül megrendezésre, amelynek során a gazdák cseresznyepálinka versenyen adhatnak számot szakmai felkészültségükről, a vendégek pedig bográcsfőző versenyen mérhetik össze tudásukat. A helyi termékek a helyben megtalálható Körei Piacon vásárolhatók meg. A gyermekek egész napos játékos, zenés programokkal foglalhatják el magukat, délután és este élő koncertek láthatóak. A rendezvényen természetesen pálinkakóstolót is tartunk, és széles ételválasztékkal várjuk a vendégeket.

Október: Nagykörűi Nagy Befőzés

A program szolgálja az őszi falusi ‘kiskonyhai’ hagyományok ápolását, felelevenítését; ‘sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés’ – ahogyan a rendezvény szlogenje is hirdeti.

Megjelennek a házi konyhák termékei: befőttek, savanyúságok, zöldség-készítmények, füstölt termékek, must, savanyú káposzta – mindez egy igazi hagyományos vásári hangulatban, kisbíróval, népzenével, tökárveréssel, terményáldással.
Az ősz egyik nagy eseménye a téli eltevés. Ilyenkor az udvarokat betöltik azok az utánozhatatlan illatok, amelyek nélkül elképzelhetetlen volt a falusi október. Ma is él az emberekben az igény a nagyanyáink világát idéző befőttek, savanyúk, lekvárok iránt, és él még nálunk a tudás is, amivel a közmondás szerűen kitűnő magyar alapanyagokból csodálatos ételeket varázsolunk.
Nagy kaland a helyieknek is: megelevenednek a fejekben a majdnem elfelejtett receptek, előkerülnek a régi eszközök, üstök, edények, káposztagyaluk, prések, darálók, hordók, fakanalak, dunsztosüvegek.
Három présből folyik a must, lekvárt főzünk, sajtot füstölünk és grillezünk, kenyér lángost és kelt tésztát sütünk, lecsót főzünk, befőttet készítünk.
Kóstolhatnak gesztenyelekvárt, olajos és pácolt tiszai halakat. Lesz még töltött káposzta, birkapörkölt, desszertnek őszi gyümölcsös sütemények. E rendezvényen tartjuk a Nagykörű Tortája süteménysütő verseny eredményhirdetését is. Lesz főzőverseny, falunéző kisvonat, ládahordó verseny, tökárverés gyerekeknek, és bárki átváltozhat és “Tökönkámen” fáraóként helyet foglalhat egy fotó erejéig a tökpiramis tetején!

Nagykörűi Helyi Termék Piacok

Az un. fesztivál-jellegű rendezvények mellett megnövekedett a vendégek igénye a gyakoribb és bensőségesebb eseményekre, ahol a közelebbről érkezők a falu látványosságainak bejárása mellett beszerezhetik a friss és egészséges gyümölcsöket-zöldségeket, feldolgozott helyi termékeket. A nyári hónapokban a szokásos vasárnapi vásárnap helyett élőzenés szombati éjjeli piacot is szervezünk a látogatók nagy örömére.

2022. évi rendezvények: