TAVASZ
Cseresznyevirágzás ünnep Nagykörűben
április 16.NYÁR
Nyári kalandok a régi idők nyomában Nagykörű térségében
július 17 – 19.
A cseresznyevirágzás a legszebb, és Nagykörűben az egyik legfontosabb esemény.
![](http://nagykoru.hu/wp-content/uploads/spacer.png)
Az első olyan pillanat, ahol a természet arról „dönt”, mennyi cseresznye lesz az idén. El kell kerülnünk a fagyot és hosszú szép virágzásban reménykedünk ilyenkor.
Az emberiség a kezdetektől próbálja „meggyőzni” a felettes erőket a neki megfelelő időjárásról. Nagykörűben e szép hagyomány a cseresznyéhez, a gyümölcsök hercegnőjéhez kötődik, amely gyümölcs egyébként is termékenységszimbólum.
![](http://nagykoru.hu/wp-content/uploads/spacer.png)
Fagyűző szertartást tartunk fénnyel, tűzzel, énekkel, imával, tánccal és cseresznyefa öleléssel.
Régi szép hagyomány, hogy gyermeket akaró párok virágzó cseresznyefát átölelve, úrangyala imádságot mondva és az estét elhálva várták a gyermekáldást.
Ünnepi programok
A programot kérésre szervezzük, elegendő jelentkező esetén.
1.nap
Érkezés: Szolnokra egyénileg a délelőtti órákban (csomagszoba megoldott)
Délelőtt: séta a belvárosban „régi idők nyomán”, Szolnoki tematikus városnéző séta a Tourinform Szolnok Iroda vezetésével
Ebéd: Régi idők étkei a Dreher Étteremben
Menü: Tokaji barack krémleves; Alföldi pecsenye burgonyalángossal, fokhagymás-tejfölös uborkasalátával; Édes sóhaj (somlói galuska, gyümölcskoktél, jégkrém, csokoládé-öntet, tejszínhab).
Délután: továbbutazás Nagykörűbe, szállás elfoglalása az Élő Tisza Panzióban
Este: részvétel az Illés-napi fáklyás felvonuláson
Vacsora: Az Illés-kőnél szabadtéri programok: grillezett juhsajt, szalonna- és keszegsütés, birkapörkölt, cseresznyés palacsinta és cseresznyefagylalt kóstolás.
2.nap
Reggeli: Házi gyümölcsjoghurt (cseresznye, meggy, sárgabarack, szeder), helyi termelői szürkemarha vastagkolbász, házi sajttal, vajjal és friss kenyérre, frissen szedett paradicsom és paprika
Reggeli után: séta a Tájházba. Szász Judit kerámiaműhely megtekintése, korongozás, Gregor Balázs szalma- és vesszőmunkáinak megtekintése
Ebéd: a falusi vendégasztal keretében a nagykörűi halász, Kovács Géza portáján. Menü: közösen, bográcsban, négyféle halból elkészített Tiszai halászlé, túrós csusza tejföllel és/vagy húzott házi rétes (meggyes-mákos, túrós, káposztás-borsos, cseresznyés).
Délután: strandolás a Tisza-parton vagy madárles a Tisza árterében vagy a Nagykörűi Galéria illetve az Ezerarcú Nemez Kiállítás megtekintése.
Vacsora: Vadételek a Vadászházban. Menü: tárkonyos gombás őzraguleves, őzpörkölt házi burgonyakrokettel, vörösborban párolt körtével, cseresznye-rebarbara lekváros palacsinta.
Késő este: részvétel a Retro Zóna Együttes szabadtéri koncertjén (Nagykörű, Kossuth tér).
![spacer spacer](http://nagykoru.hu/wp-content/uploads/spacer-40x20.png)
![spacer spacer](http://nagykoru.hu/wp-content/uploads/spacer-40x20.png)
3.nap
Reggeli: Cirkos kalács házi vajjal és házi lekvárral (többféle lekvár), frissen fejt tej, főtt tojás, idény-gyümölcsök, főtt füstölt sonka
Reggeli után: részvétel a Régi Idők Búcsúja programon a Templomkertben (kézműves vásár, ünnepi mise, gyógynövény bemutató és -vásár)
Ebéd: a Nagy Bogrács Vendéglőben (menü: hideg cseresznye-meggy leves, pásztortarhonya gazdagon bográcsban, pörkölttorta)
Délután: Strandolás a Tisza-parton (esőnap: Nagykörűi Kulturális Út bejárása)
Este: Hazautazás
A programot kérésre szervezzük, elegendő jelentkező esetén.
ŐSZ
Nagy Befőzés Nagykörűben és térségében
október 1 – 4.TÉL
Adventi készülődés Nagykörű térségében
december 11 – 13.
1. nap
Érkezés: Szolnokra egyénileg a délelőtti órákban (csomagszoba biztosított a Tourinform Irodában)
Délelőtt: Sétahajózás a Tisza folyón a Sellő nevű motoros sétahajón.
Ebéd: Alcsi Holt-Tisza Vendégházban. Menü: Tárkonyos raguleves, túrófánk cseresznyeöntettel.
Délután: Tematikus városnéző séta a szolnoki hidak és vizek mentén a Tourinform Szolnok Iroda vezetésével.
Este: Továbbutazás Nagykörűbe, szállás elfoglalása a Cseresznyevirág Vendégházban.
Vacsora: Halász Vendéglőben, a helyi halász által fogott tiszai halakból készült halászlé, harcsapaprikás galuskával, házi túrós pite.
2. nap
Reggeli: Fokhagymás pirítós kacsazsírral és –töpörtyűvel, lilahagymával, csipkebogyó tea
Reggeli után: utazás Besenyszögre, házigazda a Besenyszögért Alapítvány.
Délelőtt: Ízelítő a ház körüli munkákból Besenyszögön (Vehiculum-ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény). A „Pásztorok a falu, Besenyszög társadalmában” kiállítás megtekintése, őszi pásztorszokások.
Ebéd: Pásztortarhonya birkahússal, lekváros görhelepény.
Délután: kukoricafosztás, fosztás-fonás, „A csipke íze” – csipkebogyólekvár-készítés és „Kökény-kisasszony” – kökénylekvár-készítés munkafolyamata.
Este: Visszautazás Nagykörűbe.
Vacsora: a Tájházban. Menü: Babgulyás, nagykörűi cseresznyés rétes.
![](http://nagykoru.hu/wp-content/uploads/spacer.png)
![](http://nagykoru.hu/wp-content/uploads/spacer.png)
3. nap
Reggeli: Gyümölcsös házi túró kecsketejből, sajttál, paradicsom, paprika, uborka, friss kenyér
Délelőtt: részvétel a Nagy Befőzés szabadtéri programon (sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés).
Ebéd: egyénileg a forgatagban az eseményhez kötődő szokásos bográcsos főzőverseny kínálatából: töltött káposzta, lecsó, birkapörkölt, olajos és pácolt tiszai halak. Desszert Nagykörű Tortája és őszi gyümölcsös sütemények, palacsinta a rendezvényen bográcsban főzött lekvárral töltve, otelló szőlő-fagylalt. A főzőverseny nyertesét és a legfinomabb helyi terméket a Gulyás Gasztro Egyesület, Szolnok szakmai zsűrije választja ki.
Délután: A Nagykörűi Kulturális Út bejárása (vezetett túra)
Vacsora: Vadvacsora a szálláshelyen. Fácánleves, Lipták-féle őzpörkölt fővadászmódra aszalt cseresznyével, zsemlegombóccal, vaddisznósült áfonyalekvárral, burgonyakrokettel, cseresznyebefőtt.
4. nap
Reggeli: Lágytojás, pácolt tiszai hal, olajoshal, friss kenyér
Reggeli után: részvétel a Tisza-menti Slow Food találkozón – a komótos étkezés kultúrájának megismerése
Ebéd: Halász Vendéglőben. Menü: Csirkeaprólék-leves, cigánypecsenye sült burgonyával, házi csalamádéval; birsalmasajt.
Délután: Nyitott Porta – betekintés a településen működő kistermelők tevékenységébe (szörp-, lekvár-, savanyúság-, sajt-, kolbász-, szalámi-készítők, pálinkafőző meglátogatása). Opcionális program a Nagykörűi Kulturális Út bejárása.
Késő délután: Hazautazás
![](http://nagykoru.hu/wp-content/uploads/spacer.png)
A programot kérésre szervezzük, elegendő jelentkező esetén.
1. nap
Érkezés: egyénileg a délutáni órákban, szállás elfoglalása a Nagy Vendégházban.
Délután: A Nagykörűi Galéria aktuális kiállításának megtekintése, séta a Kultúrházba. A Nagykörűi Nemez Kiállítás megtekintése. Hájas tészta közös elkészítése, sütés kemencében.
Vacsora: a kandalló mellett a Kultúrházban
2. nap
Reggeli: Füstölt sonkás tojásrántotta friss kenyérrel, házi aludttejjel
Reggeli után: séta a Tájházba, disznóvágás
Délelőtt: Szász Judit keramikusművész kerámiáinak és Gregor Balázs szalma- és vesszőfonó munkáinak megtekintése
Ebéd: Orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, hagymás tört burgonya, cseresznyéspite.
Délután: Disznóvágás tennivalóinak folytatása, hurka – kolbász töltése, stb.
Opcionális program: Lovas szánon vagy gyalog Nagykörűi Kulturális Út bejárása, közben Bulyáki Pálinkafőző meglátogatása, pálinkakóstolás.
Vacsora: Kemencében sült kolbász, hurka, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, tepertő, túrós palacsinta cseresznyefagylalttal.
![](http://nagykoru.hu/wp-content/uploads/spacer.png)
![](http://nagykoru.hu/wp-content/uploads/spacer.png)
3. nap
Reggeli: Tartalmas falusi reggeli (füstölt kolbász és sonka, házi vaj és sajt, friss kenyér, frissen fejt tej/kakaó)
Reggeli után: utazás Szolnokra
Délelőtt: a Szolnoki Adventi Vásáron való részvétel
Ebéd: a Bajnok Étteremben (Adventi Menü: aszalt szilva krémleves, grillázsos mous-szal; ropogósra sült fűszeres haltöpörtyű; fokhagymás sült kacsacomb, párolt káposztával, sütőtökös tört burgonyával; vaníliás hideg tejberizs mézes diós körtével, levendula öntettel, tejszínhabbal).
Délután: A Szolnoki Légierő Zenekar Adventi Hangversenyének megtekintése az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében
Este: Hazautazás