Nagykörű - Magyarország cseresznyéskertje

EFOP-1.2.1-15-2016-00932 Védőháló a családokért – Közösen Nagykörű családjaiért

Projekt kezdete: 2017. 04. 01.
Projekt tervezett befejezése: 2020.03.31.
Projekt időtartama: 36 hónap
Támogatás összege: 40.000.000Ft
Intenzitása: 100%

A projekt célja a család szerepének megerősítése. A család tagjainak társadalmi helyzetének és családon belüli szerepének stabilizálása, a fiatalok családalapítási szokásainak megváltoztatása, javítása és a családi közösség megerősítése a jövő generációinak érdekében. A projekt céljai megoldást nyújtanak speciális helyi problémákra is melyek hátterében több komplex dolog áll, mint például a túl fiatalkori családalapítás, a családok érdekérvényesítési nehézsége, mely az alacsony iskolázottságból adódik, valamint a munkanélküliség következtében kialakuló alacsony jövedelem, mely a gyerekek tanulási motivációjára is kihatással van,mivel a szülök nem tudnak pozitív mintát mutatni a gyerekeknek.
Ennek megelőzése érdekében 4 tevékenységet valósítunk meg, három célcsoport bevonásával.

– Dönts felelősen!  címmel szakemberünk családalapítás előtt álló fiataloknak tart tanácsadási napokat, a fiatalok családi életre való felkészítésére, krízishelyzetbe való kerülésük, esélyét csökkentve, csoportfoglalkozások, wokshopok, tréningek formájában, havi két alkalommal.

– Együtt van megoldás! címmel szociális szakember tart kiscsoportos foglalkozásokat szülőknek, hogy választ kapjanak gyermekneveléssel, gondozással kapcsolatos kérdéseikre, tanácsokat ad és megoldási lehetőségeket nyújt családi konfliktusaikra, valamint megfelelő nevelési módszerek elsajátítását teszi lehetővé havonta egy alkalommal.

– Oldjuk meg együtt! címmel szakember tart gyermekes szülőknek tréningnapot elsősorban sajátos vagy nehéz helyzetben lévő családok számára. Kiemelt figyelmet fordítva az egyedülálló szülőkre, többgyermekes családokra, mozaik családokra, beteg, vagy fogyatékkal élő családtaggal rendelkező családokra, és egyéb szempontból hátrányos helyzetű családokra. A tanácsadás célja a szülők szociális-társadalmi helyzetének javítása, munkalehetőségekhez, szociális kedvezményekhez való hozzásegítése, havonta egy alkalommal.

– Nagykörű népe- unokáktól a nagyszülőkig címmel családi napokat szervezünk évi négy alkalommal a helyi családok több generációját is bevonva, ezzel is csökkentve a generációk közötti szakadékokat, valamint aktivizálva az idősebb generáció közösséget erősítő hatását. A családi napok helyszíne rendszerint valamely nagykörűi közösségi tér.