Nagykörű - Magyarország cseresznyéskertje

ÁRTÉRI GAZDÁLKODÁS

[vc_row margin_top=”-30″ margin_bottom=”50″ padding_left=”40″ padding_right=”40″ bg_position=”top” bg_repeat=”no-repeat” bg_cover=”false” bg_attachment=”false” padding_top=”40″ padding_bottom=”40″ parallax_speed=”0.1″][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

[maxmegamenu location=max_mega_menu_3]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ padding_left=”40″ padding_right=”40″ bg_position=”top” bg_repeat=”no-repeat” bg_cover=”false” bg_attachment=”false” padding_top=”40″ padding_bottom=”40″ parallax_speed=”0.1″][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Napjainkban a Tiszát ölelő galériaerdők őrzik Európa egyik utolsó, nagy kiterjedésű árterületét. A szabályozás óta áradások formálták a vidék arculatát és táplálója ma is a növény- és állatvilág sokszínűségének.
A Tisza-ártér csodálatos világ. Aki csak a városokat, hidakat, vagy az óriás felhőkarcolókat ismeri, az nem is sejti, hogy civilizált, modern világunkban létezik még ilyen érintetlen, sajátságos vadon.
Ha valami különlegesre vágyik, annak csak bakancsot kell húznia egy túránkon, de túravezető segítségével is bejárhatja a természet eme csodáját.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ padding_left=”40″ padding_right=”40″ bg_position=”top” bg_repeat=”no-repeat” bg_cover=”false” bg_attachment=”false” padding_top=”40″ padding_bottom=”40″ parallax_speed=”0.1″][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Az egyedülálló világot nemcsak gyalogosan csodálhatja meg a látogató, hanem akár a folyó vizéről is. De ha Ön jobban meg akarja ismerni a Tisza világát, vegyen részt a Magyar Természetbarát Szövetség Tisza-menti megyei természetbarát bizottságai szervezte Nemzetközi Tisza Túrán vagy két keréken a Nemzetközi Tiszai Kerékpártúrán.
A nádasban fészkel a nyári lúd és az üstökös gém. A vizekben vidra lapul. Az kubikerdők ritka ragadozója a vadmacska.
Növényzetében a mocsarak sásosai, nádasai, láprétek és mocsárrétek váltakoznak ártéri kaszálókkal, fűzligetekkel. A folyóvizeket ligeterdők szegélyezik. Sajnos jelentős a “nemesnyárasok” aránya is. A terület helyenként gyakori, védett növénye tiszaparti margitvirág.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”10″ alignment=”center” style=”vc_box_rounded” border_color=”grey” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row margin_top=”0″ margin_bottom=”20″ padding_left=”40″ padding_right=”40″ bg_position=”top” bg_repeat=”no-repeat” bg_cover=”false” bg_attachment=”false” padding_top=”40″ padding_bottom=”40″ parallax_speed=”0.1″][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Túrája során szeme elé kerülhet a fokozottan védett barna kánya, s a híres kerecsensólyom is. A tavasszal az áradások miatt járhatatlan ártér zavartalan fészkelést biztosít az itt élő, ezer nyelvű vízimadár-világnak. Nagy számban fészkelnek itt réce- és gázlómadárfajok, mint a nagykócsag, a kisebb termetű, ritkább testvére, a kiskócsag vagy a gólya. A sekély vizekben gémek, kócsagok, bakcsók halásznak. A magasban réti héjapár evez a nap felé.
A “megfáradt” árteret bebarangoló vándor új erőre kaphat valamelyik hangulatos étteremben, este kipihenheti fáradalmait a nagykörűi vendégházak egyikében. Újra otthon, nyaralása után, elmesélheti a megért csodát – tündérországot: “Láttál már jégmadarat?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]