Nagykörű - Magyarország cseresznyéskertje

A TISZA

  • A LEGMAGYARABB FOLYÓ
  • ÁRTÉRI GAZDÁLKODÁS
  • SZABADSTRAND
  • KUBIKGÖDÖR PROGRAM

A Tisza mindenkinek jelent valami különlegest. A költő szerelmes szívvel simul hozzá, a geológus földtörténeti korokról beszél, a vizek ismerője tudja: ez a legcsodálatosabb folyó.

spacer

A Tisza a végletek folyója. Öröm és jókedv, bánat és könnyek forrása a legmagyarabb folyó. Hozzá fűződik ezer emlék, dal s a magyar nép rajongó szeretete. A partjaira települt embereknek évszázadokon keresztül megélhetési forrása. A szabályozások óta állandó veszély is.
A falut ölelő folyó sok ezer éve hordozza az általa formált táj lelkét, szellemi karakterét, egész történelmi légkörét. Összeköti a népeket, meghatározza az ember életmódját, élelmet ad, foglalkozást biztosít.

spacer

A Tisza minden találkozáskor lenyűgözi az embert. De kétszer felejthetetlenül. Egyszer nyáron a szikrázó kék ég alatt, amikor a buja ártéri erdőn át sietünk hozzá, hogy összeölelkezzünk hűs hullámaival – zöldeskék, fodrozódó vizén sziporkázva játszadozik a szétáradó, ezernyi részre tört napsugár. Másodszor meg, amikor tavaszi áradásakor a gáton állva tehetetlenül bámuljuk irtózatos erejét és irdatlan víztömegét, mely tiszteletet parancsol a róla megfeledkezőnek.

A hullámtéri erdők természeti szépsége, élővilágának változatossága egészséges és kellemes környezettel szolgál. Kedvet ébreszt a folyópartok felfedezésére, túrázáshoz az ártér vadregényes erdeiben, az egyedülálló élővilág fotózásához, strandoláshoz a Közép-Tisza legnagyobb homokos partján, vízi sportoláshoz a folyó szőke vizén, horgászáshoz a fűzfafátyol alatt.

spacer

De határ is a Tisza. Kultúrhatár. Mert a szőke Tisza vizén innen más a világ, mint “odatúl”. A jászkun területekre nem jött át a tiszántúli reformáció sem. Nagykörűnél most is egy romantikus, fűzfák alatt megbújó átkelőhelyen kicsinyke komp jár. Ez azonban átviszi a fegyverneki partra az idelátogató, kíváncsi vendéget. Érdemes innen kirándulni Fegyvernekre, Törökszentmiklósra. Kilométerben nem sok, de megérezteti az emberrel, hogy ez egy másik part…

Napjainkban a Tiszát ölelő galériaerdők őrzik Európa egyik utolsó, nagy kiterjedésű árterületét. A szabályozás óta áradások formálták a vidék arculatát és táplálója ma is a növény- és állatvilág sokszínűségének.
A Tisza-ártér csodálatos világ. Aki csak a városokat, hidakat, vagy az óriás felhőkarcolókat ismeri, az nem is sejti, hogy civilizált, modern világunkban létezik még ilyen érintetlen, sajátságos vadon.
Ha valami különlegesre vágyik, annak csak bakancsot kell húznia egy túránkon, de túravezető segítségével is bejárhatja a természet eme csodáját.

Az egyedülálló világot nemcsak gyalogosan csodálhatja meg a látogató, hanem akár a folyó vizéről is. De ha Ön jobban meg akarja ismerni a Tisza világát, vegyen részt a Magyar Természetbarát Szövetség Tisza-menti megyei természetbarát bizottságai szervezte Nemzetközi Tisza Túrán vagy két keréken a Nemzetközi Tiszai Kerékpártúrán.
A nádasban fészkel a nyári lúd és az üstökös gém. A vizekben vidra lapul. Az kubikerdők ritka ragadozója a vadmacska.
Növényzetében a mocsarak sásosai, nádasai, láprétek és mocsárrétek váltakoznak ártéri kaszálókkal, fűzligetekkel. A folyóvizeket ligeterdők szegélyezik. Sajnos jelentős a “nemesnyárasok” aránya is. A terület helyenként gyakori, védett növénye Tisza parti margitvirág.

Túrája során szeme elé kerülhet a fokozottan védett barna kánya, s a híres kerecsensólyom is. A tavasszal az áradások miatt járhatatlan ártér zavartalan fészkelést biztosít az itt élő, ezer nyelvű vízimadár-világnak. Nagy számban fészkelnek itt réce- és gázlómadárfajok, mint a nagykócsag, a kisebb termetű, ritkább testvére, a kiskócsag vagy a gólya. A sekély vizekben gémek, kócsagok, bakcsók halásznak. A magasban réti héjapár evez a nap felé.
A “megfáradt” árteret bebarangoló vándor új erőre kaphat valamelyik hangulatos étteremben, este kipihenheti fáradalmait a nagykörűi vendégházak egyikében. Újra otthon, nyaralása után, elmesélheti a megért csodát – tündérországot: “Láttál már jégmadarat?

spacer

A 19. századi folyó szabályozás során a falu alatt olyan kanyarulat alakult ki, amely a település alatt lévő partot építette. Ez az aranyló homokú part, ma a Közép Tisza szakasz egyik legnagyobb homokstrandja mára a nyári felejthetetlen körűi élmények egyike. A Tisza hűs vize, a homokos part, melyen olyan jó sütkérezni, az árnyékot adó faóriások mind-mind e strand különlegessége.
A tavaszi áradások után megnyugszik, megtisztul a folyó vize, a mederbe visszahúzódó víz, a déli napsütötte, forró homokú part vonzza a pihenni, sütkérezni, fürödni vágyókat. Nyáron a víz, olyan sekély, akár átsétálhatunk a túlsó partra. A partot homokzátonyok, homokfodrozódások és benyúló földnyelvek teszik változatossá. A homokos meleg fövenyen rengeteg apró homokvár, melynek építői az ide látogató családok alkotni vágyó gyerekei.

Ha Szolnok felől érkezik falunkba különösen csodálatos élmény hajóval jönni. Útja során számos érdekes és értékes rejtőzködő értékre bukkanhat. A településünkhöz közeledve, a Tisza több száz éves nyár és fűzfákkal ékesített partszakasza után feltűnik a Közép Tisza szakasz egyik legnagyobb homokstrandja, és megérkezik Magyarország cseresznyéskertjébe, Nagykörűbe.
Már az 1930-as években zenés kerthelyiségeket hoztak létre a strandon. Ma öltöző helyiség, illemhely, kiszolgáló létesítmények teszik komfortosabbá a parti fürdőhelyet. A folyót övező galéria erdő faóriásai alatt táborozó helyeket, lovas pályát, sporttereket alakítottak ki.

A kedvező fekvésű, élővizű strand nemcsak a helybeliek kedvelt fürdő helye. Ezt az egyedi hangulatú, csodálatos fürdőhelyet a Balaton partjáról is látogatják vendégek. Szívesen kötnek ki, választják pihenőhelyül a vízitúrák utasai, bérelnek helyet sátorozó csoportok, frissülnek itt fel a hosszú bicajút után kerekesek, látogatják nagy számban alkalmi vendégek, a városok elfáradt lakói menekülnek hozzánk újra életerőt nyerni.

spacer

A 2008-as szezon óta a strand területe a Tiszaparti Szabadidő Kft. tulajdonában, működtetésében van. Rengeteg évek óta várt fejlesztést hajtottak végre, a felújított vendéglátó egységtől kezdve, a megszépített sátorozó helyen át a kulturált vizes blokkokig, hogy egy magasabb színvonalú egységgel szolgálhassák az ide érkező vendégeket. A kiépített strand röplabda, lábtenisz, kispályás foci és tollaslabda pályák pedig a strandolás helyett alternatívaként az aktív pihenést választók igényeit elégítik ki magas színvonalon.

A folyószabályozás során a töltések építéséhez szükséges föld kitermelésére szolgáló anyagnyerő helyeket nevezzük kubikgödröknek. A halbölcsőnek és haltemetőnek nevezett gödrök a töltéssel párhuzamosan, több sorban a hullámtéri oldalon helyezkednek el. Árhullámok idején ideális ivóhelyek meleg vizükkel, iszapos aljukkal, a vízszint csökkenésekor azonban csapdák, mivel a kubikok vize gyakran a nyári cseresznye érlelő nap hatására elpárolog, és így az ivadékok is elpusztulnak.

spacer

A kubikgödrök között jellegzetes formájú fűzfák, kubikerdők a töltést védik, kiváló hullámtörők. A kubikgödrök háborítatlan sávja a hullámterek legértékesebb élőhelye, a fűzfák odvai számos madárfaj meleg tollal bélelt otthona, és itt találja meg pihenőhelyét és zsákmányát a vadmacska, itt pompázik a debreceni torma és a nyári tőzike. A kubikgödrök között kosbort, széleslevelű nőszőfűt, a korhadó ledőlt fatörzseken pedig szálkás pajzsikát talál a hullámteret bejáró turista.

A 2001-ben készült kubikgödröket összekapcsoló rendszer lehetővé teszi a vízszint ideális szabályozását, és kapcsolatot teremt az élő folyó vizével. A kubikgödröket összekötő csatornarendszer egy zsilipen keresztül a Tiszába vezeti a árhullámból visszamaradt vizet. A kubikgödrök és az összekötő csatornák a zsilip és a folyó felé lejtenek. A rendszer levezető-csatornájának alsó pontján épített zsilip segítségével a tavaszi áradáskor annyi víz tartható vissza, amennyi a nyári párolgás után is elegendő a halaknak. Nyár végén vagy ősszel, amikorra az ivadékok kellően megerősödtek a levezető csatornában a méretes halakat kifogják, az ivadékok azonban a Tiszába juthatnak. Rehabilitált kubikgödör rendszerben is még van több gödör, amely nincs a kapcsolatban a Tiszával, ezek a madarak kedvelt táplálkozóhelyei.