Nagykörű - Magyarország cseresznyéskertje

PROGRAMCSOMAGOK

  • TAVASZ
    Cseresznyevirágzás ünnep Nagykörűben
    április 16.
  • NYÁR
    Nyári kalandok a régi idők nyomában Nagykörű térségében
    július 17 – 19.
A cseresznyevirágzás a legszebb, és Nagykörűben az egyik legfontosabb esemény.

Az első olyan pillanat, ahol a természet arról „dönt”, mennyi cseresznye lesz az idén. El kell kerülnünk a fagyot és hosszú szép virágzásban reménykedünk ilyenkor.
Az emberiség a kezdetektől próbálja „meggyőzni” a felettes erőket a neki megfelelő időjárásról. Nagykörűben e szép hagyomány a cseresznyéhez, a gyümölcsök hercegnőjéhez kötődik, amely gyümölcs egyébként is termékenységszimbólum.

Fagyűző szertartást tartunk fénnyel, tűzzel, énekkel, imával, tánccal és cseresznyefa öleléssel.
Régi szép hagyomány, hogy gyermeket akaró párok virágzó cseresznyefát átölelve, úrangyala imádságot mondva és az estét elhálva várták a gyermekáldást.

Ünnepi programok


A programot kérésre szervezzük, elegendő jelentkező esetén.
1.nap

Érkezés: Szolnokra egyénileg a délelőtti órákban (csomagszoba megoldott)
Délelőtt: séta a belvárosban „régi idők nyomán”, Szolnoki tematikus városnéző séta a Tourinform Szolnok Iroda vezetésével
Ebéd: Régi idők étkei a Dreher Étteremben
Menü: Tokaji barack krémleves; Alföldi pecsenye burgonyalángossal, fokhagymás-tejfölös uborkasalátával; Édes sóhaj (somlói galuska, gyümölcskoktél, jégkrém, csokoládé-öntet, tejszínhab).
Délután: továbbutazás Nagykörűbe, szállás elfoglalása az Élő Tisza Panzióban
Este: részvétel az Illés-napi fáklyás felvonuláson
Vacsora: Az Illés-kőnél szabadtéri programok: grillezett juhsajt, szalonna- és keszegsütés, birkapörkölt, cseresznyés palacsinta és cseresznyefagylalt kóstolás.

2.nap

Reggeli: Házi gyümölcsjoghurt (cseresznye, meggy, sárgabarack, szeder), helyi termelői szürkemarha vastagkolbász, házi sajttal, vajjal és friss kenyérre, frissen szedett paradicsom és paprika
Reggeli után: séta a Tájházba. Szász Judit kerámiaműhely megtekintése, korongozás, Gregor Balázs szalma- és vesszőmunkáinak megtekintése
Ebéd: a falusi vendégasztal keretében a nagykörűi halász, Kovács Géza portáján. Menü: közösen, bográcsban, négyféle halból elkészített Tiszai halászlé, túrós csusza tejföllel és/vagy húzott házi rétes (meggyes-mákos, túrós, káposztás-borsos, cseresznyés).
Délután: strandolás a Tisza-parton vagy madárles a Tisza árterében vagy a Nagykörűi Galéria illetve az Ezerarcú Nemez Kiállítás megtekintése.
Vacsora: Vadételek a Vadászházban. Menü: tárkonyos gombás őzraguleves, őzpörkölt házi burgonyakrokettel, vörösborban párolt körtével, cseresznye-rebarbara lekváros palacsinta.
Késő este: részvétel a Retro Zóna Együttes szabadtéri koncertjén (Nagykörű, Kossuth tér).

spacer
spacer
3.nap

Reggeli: Cirkos kalács házi vajjal és házi lekvárral (többféle lekvár), frissen fejt tej, főtt tojás, idény-gyümölcsök, főtt füstölt sonka
Reggeli után: részvétel a Régi Idők Búcsúja programon a Templomkertben (kézműves vásár, ünnepi mise, gyógynövény bemutató és -vásár)
Ebéd: a Nagy Bogrács Vendéglőben (menü: hideg cseresznye-meggy leves, pásztortarhonya gazdagon bográcsban, pörkölttorta)
Délután: Strandolás a Tisza-parton (esőnap: Nagykörűi Kulturális Út bejárása)
Este: Hazautazás

A programot kérésre szervezzük, elegendő jelentkező esetén.
  • ŐSZ
    Nagy Befőzés Nagykörűben és térségében
    október 1 – 4.
  • TÉL
    Adventi készülődés Nagykörű térségében
    december 11 – 13.
1. nap

Érkezés: Szolnokra egyénileg a délelőtti órákban (csomagszoba biztosított a Tourinform Irodában)
Délelőtt: Sétahajózás a Tisza folyón a Sellő nevű motoros sétahajón.
Ebéd: Alcsi Holt-Tisza Vendégházban. Menü: Tárkonyos raguleves, túrófánk cseresznyeöntettel.
Délután: Tematikus városnéző séta a szolnoki hidak és vizek mentén a Tourinform Szolnok Iroda vezetésével.
Este: Továbbutazás Nagykörűbe, szállás elfoglalása a Cseresznyevirág Vendégházban.
Vacsora: Halász Vendéglőben, a helyi halász által fogott tiszai halakból készült halászlé, harcsapaprikás galuskával, házi túrós pite.

2. nap

Reggeli: Fokhagymás pirítós kacsazsírral és –töpörtyűvel, lilahagymával, csipkebogyó tea
Reggeli után: utazás Besenyszögre, házigazda a Besenyszögért Alapítvány.
Délelőtt: Ízelítő a ház körüli munkákból Besenyszögön (Vehiculum-ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény). A „Pásztorok a falu, Besenyszög társadalmában” kiállítás megtekintése, őszi pásztorszokások.
Ebéd: Pásztortarhonya birkahússal, lekváros görhelepény.
Délután: kukoricafosztás, fosztás-fonás, „A csipke íze” – csipkebogyólekvár-készítés és „Kökény-kisasszony” – kökénylekvár-készítés munkafolyamata.
Este: Visszautazás Nagykörűbe.
Vacsora: a Tájházban. Menü: Babgulyás, nagykörűi cseresznyés rétes.


3. nap

Reggeli: Gyümölcsös házi túró kecsketejből, sajttál, paradicsom, paprika, uborka, friss kenyér
Délelőtt: részvétel a Nagy Befőzés szabadtéri programon (sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés).
Ebéd: egyénileg a forgatagban az eseményhez kötődő szokásos bográcsos főzőverseny kínálatából: töltött káposzta, lecsó, birkapörkölt, olajos és pácolt tiszai halak. Desszert Nagykörű Tortája és őszi gyümölcsös sütemények, palacsinta a rendezvényen bográcsban főzött lekvárral töltve, otelló szőlő-fagylalt. A főzőverseny nyertesét és a legfinomabb helyi terméket a Gulyás Gasztro Egyesület, Szolnok szakmai zsűrije választja ki.
Délután: A Nagykörűi Kulturális Út bejárása (vezetett túra)
Vacsora: Vadvacsora a szálláshelyen. Fácánleves, Lipták-féle őzpörkölt fővadászmódra aszalt cseresznyével, zsemlegombóccal, vaddisznósült áfonyalekvárral, burgonyakrokettel, cseresznyebefőtt.


4. nap

Reggeli: Lágytojás, pácolt tiszai hal, olajoshal, friss kenyér
Reggeli után: részvétel a Tisza-menti Slow Food találkozón – a komótos étkezés kultúrájának megismerése
Ebéd: Halász Vendéglőben. Menü: Csirkeaprólék-leves, cigánypecsenye sült burgonyával, házi csalamádéval; birsalmasajt.
Délután: Nyitott Porta – betekintés a településen működő kistermelők tevékenységébe (szörp-, lekvár-, savanyúság-, sajt-, kolbász-, szalámi-készítők, pálinkafőző meglátogatása). Opcionális program a Nagykörűi Kulturális Út bejárása.
Késő délután: Hazautazás


A programot kérésre szervezzük, elegendő jelentkező esetén.

1. nap

Érkezés: egyénileg a délutáni órákban, szállás elfoglalása a Nagy Vendégházban.
Délután: A Nagykörűi Galéria aktuális kiállításának megtekintése, séta a Kultúrházba. A Nagykörűi Nemez Kiállítás megtekintése. Hájas tészta közös elkészítése, sütés kemencében.
Vacsora: a kandalló mellett a Kultúrházban


2. nap

Reggeli: Füstölt sonkás tojásrántotta friss kenyérrel, házi aludttejjel
Reggeli után: séta a Tájházba, disznóvágás
Délelőtt: Szász Judit keramikusművész kerámiáinak és Gregor Balázs szalma- és vesszőfonó munkáinak megtekintése
Ebéd: Orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, hagymás tört burgonya, cseresznyéspite.
Délután: Disznóvágás tennivalóinak folytatása, hurka – kolbász töltése, stb.
Opcionális program: Lovas szánon vagy gyalog Nagykörűi Kulturális Út bejárása, közben Bulyáki Pálinkafőző meglátogatása, pálinkakóstolás.
Vacsora: Kemencében sült kolbász, hurka, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, tepertő, túrós palacsinta cseresznyefagylalttal.


3. nap

Reggeli: Tartalmas falusi reggeli (füstölt kolbász és sonka, házi vaj és sajt, friss kenyér, frissen fejt tej/kakaó)
Reggeli után: utazás Szolnokra
Délelőtt: a Szolnoki Adventi Vásáron való részvétel
Ebéd: a Bajnok Étteremben (Adventi Menü: aszalt szilva krémleves, grillázsos mous-szal; ropogósra sült fűszeres haltöpörtyű; fokhagymás sült kacsacomb, párolt káposztával, sütőtökös tört burgonyával; vaníliás hideg tejberizs mézes diós körtével, levendula öntettel, tejszínhabbal).
Délután: A Szolnoki Légierő Zenekar Adventi Hangversenyének megtekintése az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében
Este: Hazautazás

A programot kérésre szervezzük, elegendő jelentkező esetén.